
اندروید یک سیستم عامل همراه است که توسط گوگل بر اساس کرنل لینوکس و برای دستگاههای مجهز به صفحه لمسی مانند گوشیهای هوشمند و تبلتها ساخته شده است. رابط کاربری اندروید بر اساس ارتباط مستقیم است و کاربر با استفاده از اعمالی چون کشیدن انگشت، ضربه زدن و استفاده از دو انگشت، با اشیاء درون صفحه تعامل دارد و از یک کیبورد مجازی برای وارد کردن متن استفاده میکند. علاوه بر دستگاههای مجهز به صفحه لمسی، گوگل سیستم عاملهای Android TV برای تلویزیون، Android Auto برای وسایل نقلیه و Android Wear را برای ساعتهای هوشمند – به همراه یک طراحی منحصر به فرد – ساخته است. سیستم عامل اندروید دارای نسخههای مخصوصی برای نوت بوکها، کنسولهای بازی و دوربینهای هوشمند و دیگر دستگاههای الکترونیک است.
این سیستم عامل توسط کمپانی Android Inc. توسعه یافت؛ کمپانی که در سال 2005 توسط کمپانی گوگل خریداری شد. اندروید در سال 2007 در کنار پیمان Open Handset Alliance، کنسرسیومی از کمپانیهای ساخت سخت افزار، نرم افزار و ارتباطات برای پیشرفت استانداردهای باز دستگاههای همراه، رونمایی شد. از زمان تبلیغ اولین دستگاه اندرود در سپتامبر 2008، این سیستم عامل در چندین نسخه مختلف عرضه شده که آخرین نسخه آن اندروید 7.0 نوقا است که در آگوست 2016 عرضه شد. اپلیکیشنهای اندروید از فروشگاه Google Play قابل دریافت هستند و تا فوریه سال 2017، 2.7 میلیون اپلیکیشن در آن قرار گرفته است. اندروید از سال 2013، پرفروشترین سیستم عامل بوده و روی بیشتر گوشیهای هوشمند نصب شده است. در ماه مه 2017، تعداد کاربران اندروید به صورت ماهانه، به 2 میلیارد نفر رسید که این بیشترین تعداد کاربران یک سیستم عامل است.
کد منبع اندروید تحت امتیاز اوپن سورس توسط گوگل منتشر شد و تمام دستگاههای اندروید، با ترکیبی از نرمافزارهای آزاد و اوپن سورس و مالکیتی از جمله نرم افزارهای لازم برای دسترسی به خدمات گوگل عرضه میشوند. اندروید در میان شرکتهایی که به یک سیستم عامل آماده، ارزان و قابل تغییر برای دستگاههای خود نیاز دارند، بسیار محبوب است. ساختار باز آن، برنامه نویسان و علاقه مندان را تشویق میکند که از کد اوپن سورس این سیستم عامل برای انجام پروژههایشان استفاده کنند. انواع مختلف سخت افزارهایی که با اندروید کار میکنند باعث شده تا آپدیت نرم افزارها با تأخیرات قابل توجهی عرضه شوند و پچهای امنیتی چندین ماه دیرتر به دست کاربران برسد. موفقیت اندروید باعث شده تا دعواهای حقوقی بسیاری بر سر حق استفاده از آن شکل گیرد.
تاریخچه
سیستم عامل اندروید در اکتبر 2003 توسط اندی روبین (Andy Rubin)، ریچ ماینر (Rich Miner)، نیک سیرز (Nick Sears) و کریس وایت (Chris White9 در پالو آلتو کالیفرنیا تأسیس شد. روبین این پروژه را یک «ظرفیت بالقوه برای تولید دستگاههای همراه هوشمندتر که از موقعیت و علایق صاحب خود آگاه هستند» توصیف کرد. هدف اولیه این کمپانی، ساخت یک سیستم عامل پیشرفته برای دوربینهای دیجیتال بود و اندروید با همین ایده به سرمایهگذاران معرفی شد. کمپانی مدتی بعد به این نتیجه رسید که بازار دوربینها چندان مناسب هدف آنها نیست و پس از پنج ماه، آنها تصمیم گرفتند تا سیستم عاملی را برای گوشیهای همراه بسازند و با Symbian و ویندوز موبایل رقابت کنند.
روبین در جذب سرمایه گذار با مشکل مواجه شد و کمپانی در خطر تعطیلی قرار داشت. استیو پرلمن (Steve Pearlman)، دوست نزدیک روبین، 10 هزار دلار به وی برای حفظ دفتر کمپانی و سپس مقدار نامشخصی برای سرمایه گذاری اهدا کرد. پرلمن از کسب سهم در کمپانی سر باز زد، زیرا به هدف روبین باور داشت و قصد داشت به او کمک کند.
در ژوئیه 2005، گوگل کمپانی Android Inc. را با مبلغ 50 میلیون دلار خریداری کرد و روبین، ماینر و وایت نیز به گوگل پیوستند. در آن زمان، غیر از این که اندروید نرم افزاری برای تلفنهای همراه خواهد بود، اطلاعات دیگری درباره آن وجود نداشت. در گوگل، روبین و تیم او، یک پلتفرم دستگاه قابل حمل بر اساس کرنل لینوکس ساختند. گوگل این پلتفرم را به سازندگان تلفنهای همراه و ارائه دهندگان سرویس تلفن همراه ارائه کرد و وعده یک سیستم قابل انعطاف و قابل آپدیت را داد. گوگل با سازندگان سخت افزار و نرم افزارهای مختلف همکاری کرد و به ارائه دهندگان سرویسهای اطلاعاتی اعلام کرد که آماده همکاری است.
در دسامبر 2006، خبر ورود گوگل به بازار تلفنهای همراه بسیار داغ بود. نمونه اولیهای از این نرم افزار عرضه شد که مشابه تلفن بلک بری، فاقد صفحه لمسی و دارای یک کیبورد QWERTY فیزیکی بود، اما عرضه گوشی هوشمند آیفون در سال 2007، به این معنا بود که اندروید باید کاملا از نو طراحی شود. گوگل اعلام کرد که اندروید از صفحههای لمسی پشتیبانی خواهد کرد، اما به دلیل این که صفحه لمسی نمیتواند جایگزین کلیدهای فیزیکی باشد، محصولات اندروید برای موبایلهای دارای دکمه فیزیکی طراحی میشوند. تا سپتامبر 2007، گوگل چندین پتنت مختلف در زمینه تلفنهای همراه به نام خود ثبت کرد.
در 5 نوامبر 2007، کنسرسیوم شرکتهای حوزه فناوری به نام Open Handset Alliance که گوگل نیز عضوی از آن است، اعلام کرد که قصد دارد یک پلتفرم واحد برای گوشیهای موبایل تولید کند. اولین گوشی هوشمند مجهز به اندروید، HTC Dream بود که با نام T-Mobile GI نیز شناخته میشود. این گوشی هوشمند در 23 سپتامبر 2008 عرضه شد.
از سال 2008، اندروید آپدیتهای متعددی را برای سیستم عامل خود عرضه کرده و ویژگیهای جدیدی را در هر نسخه به آن اضافه کرده است. هر آپدیت مهم این پلتفرم، به ترتیب حروف الفبا، از نام شیرینیهای مختلف گرفته شده است و اولین نسخههای اندروید، Cupcake، Donut، Elcair و Froyo نام داشتند. هنگام معرفی اندروید KitKat در سال 2013، گوگل توضیح داد که دلیل نام گذاری نسخههای اندروید بر اساس شیرینیها این است که این سیستم عامل، زندگی کاربر را شیرین میکند.
در سال 2010، گوگل دستگاههای Nexus را معرفی کرد که حاصل همکاری گوگل با شرکتهای سازنده دستگاههای مختلف مجهز به اندروید هستند. این خط محصول، نقشی اساسی در تاریخچه اندروید دارد و حکم یک استاندارد را برای محصولات اندروید دارد و آپدیتهای اندروید، زودتر از هر دستگاه دیگری برای این محصولات عرضه میشوند. در کنفرانس برنامهنویسان گوگل در سال 2013، گوگل اعلام کرد که مدلی از گوشی سامسونگ گلکسی S4 عرضه خواهد شد که به جای مجهز بودن به نسخه تغییر یافته اندروید توسط سامسونگ، به سیستم عامل خام اندروید مجهز خواهد بود و تمام آپدیتها را به سرعت دریافت خواهد کرد. این گوشی، اولین محصول در برنامه Google Play edition بود و پس از آن، HTC One Google Play Edition و Moto G Google Play Edition عرضه شدند. در سال 2015، وبسایت Ars Technica اظهار کرد که فروش گوشیهای این برنامه متوقف شده و ظاهرا گوگل آن را تعطیل کرده است.
از سال 2008 تا 2013، هوگو بارا (Hugo Barra) سخنگوی خط تولید اندروید بود و به عنوان نماینده گوگل، در کنفرانس سالانه برنامه نویسان Google I/O شرکت کرد. او در آگوست 2013، گوگل را به مقصد کمپانی موبایل سازی چینی شیائومی ترک کرد. کمتر از 6 ماه بعد، لری پیج (Larry Page)، مدیر مسئول وقت گوگل اعلام کرد که اندی روبین از سرپرستی شاخه اندروید این کمپانی کنار کشیده و مسئولیت جدیدی در گوگل بر عهده گرفت است و سوندار پیچای (Sundar Pichai)، سرپرست جدید بخش اندروید است. پیچای نهایتا در سال 2015، پس از پیوستن گوگل به هولدینگ Alphabet، پیچای جانشین لری پیج شد و هیروشی لاکهایمر، سرپرستی شاخه اندروید را بر عهده گرفت.
در ژوئن 2014، گوگل دستگاههای Android One را به عنوان مدلهای سخت افزاری مرجع برای کمپانیهای سازنده وسایل قابل حمل در کشورهایی که در حال توسعه بودند، معرفی کرد. در سپتامبر، گوگل اولین دستگاه Android One را در هندوستان عرضه کرد. اما وبسایت Recode گزارش داد که این پروژه نا امید کننده بوده و از طرف سازندگان موبایل و مردم عادی، مورد استقبال قرار نگرفت. در آگوست 2015، گوگل سعی کرد تا Android One را در آفریقا عرضه کند. در ژانویه 2017 گزارش شد که گوگل قصد دارد دستگاههای Android One را در آمریکا نیز عرضه کند.
گوگل در اکتبر 2016 از گوشیهای هوشمند Pixel و Pixel XL رونمایی کرد که اولین گوشیهای هوشمند ساخته شده توسط گوگل بودند و از نرمافزارهایی انحصاری مانند Google Assistant برخوردار بودند. گوشیهای Pixel جانشین گوشیهای Nexus شدند و ریک آسترلو، نائب رئیس ارشد شاخه سخت افزار گوگل اعلام کرد که نسل جدید گوشیهای Pixel در اواخر سال 2017 عرضه خواهند شد.
- مهتاب جهاندار
- 18 شهریور 1399
- 136 بازدید